ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-08-31

Varor för 216 miljoner kronor väntar på nästa användare


Lagersaldo: 216 miljoner svenska kronor. Så stort uppskattas det ekonomiska värdet vara av de resurser som i skrivande stund finns inventerade i CCBuilds produktbank.

Det handlar om vanliga byggvaror som tegel, tak, golv, dörrar, fönster – men även vitvaror, belysning, installationsprodukter och möbler och mer udda varor som receptionsdiskar och lyftkranar.

Varorna har inventerats av samarbetsparter till CCBuild, antingen med syftet att de ska fortsätta användas internt inom den egna organisationen, eller att de ska erbjudas externt till andra via CCBuilds marknadsplats.

55 miljarder kronor går förlorade varje år

Stora värden förloras varje år från den svenska ekonomin till följd av slöseri med befintliga resurser. I rapporten Ett värdebeständigt svenskt materialsystem uppskattas att materialvärden på 55 miljarder kronor förloras varje år bara i Sverige.

Främst beror det på att varor endast används en gång och i stället för att tas tillvara förstörs, förbränns eller hamnar på deponi. Det kan även handla om värdeförluster för att materialet tappar i kvalitet och nedgraderas genom blandning och kontaminering så att en högvärdig materialåtervinning inte kan uppnås.

CCBuild vill förlänga livet på material

Målet för CCBuild är att förlänga livet på varor och material som används inom bygg- och fastighetsbranschen och på så vis ta tillvara de befintliga resursernas värde.

Vi är över 100 parter som gått samman i samverkansarenan CCBuild. Vi gör vårt bästa för att cirkulera mera!

 

Läs mer om vilka värden som ryms i CCBuilds produktbank.

Besök CCBuilds marknadsplats.

Nyheter


CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!
CCBuild arbetar vidare i ny form – välkomna att vara med!

2022-11-28

Centrum för cirkulärt byggande har sedan 2015 drivits i projektform. Nu är det dags för nästa steg, att bli löpande verksamhet. Men inriktningen består: att tillsammans med samarbetsparterna arbeta för omställningen till en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor.

Läs nyhet

Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart
Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart

2022-11-21

21 november firar vi i CCBuild Circular Monday, som är ett initiativ för att uppmärksamma behovet av cirkulär konsumtion. Ett sätt är att dela cirkulära tips, exempel och aktiviteter under hashtaggen #viärCCBuild på sociala medier. Och att handla byggvaror klimatsmart, förstås.

Läs nyhet

Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild
Nu finns fyra nya guider för återbruk tack vare parter i CCBuild

2022-10-20

Fyra av parterna i CCBuild har på senare tid levererat guider för återbruk inom olika delar av byggsektorn. Här finns tips och kunskaper när det gäller återbruk av installationer, dörrar och glaspartier, men också i kontorsmiljöer och vid stadsutveckling.

Läs nyhet


Kalendarium


tis, 06 december 13:00

Branschdialog: Hur påverkar våra lagkrav möjligheterna till återbruk?

Läs mer

tor, 08 december 10:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer

fre, 09 december 10:00

Informationsmöte: CCBuild nätverk och digitala plattform

Läs mer