I projektet tog vi vara på erfarenheter från ett konkret rivningsprojekt för att utveckla interna processer som nu kan användas i alla om- och rivningsprojekt inom Stadsfastigheter i Malmö Stad. Projektet är viktigt eftersom det möjliggör kostnadstäckning för merkostnader kopplade till varsam demontering av material inför ombyggnation och rivning.
Med en tydlig och transparent process är det fullt möjligt att även som kommunal aktör bidra till ökad cirkularitet i byggbranschen.
Stora delar av materialet från byggnaden har hittat nya ägare och en hel del material har också omhändertagits av Stadsfastigheter för vidare användning i våra egna byggnader.
Det behövs fortfarande större synlighet av produkter som marknadsförs på CCBuilds marknadsplats. Den utveckling av marknadsplatsen med budgivning och betalfunktioner som påbörjats är också enormt viktig för att förenkla förfarandet på sikt.
Vi ser att vårt arbete inspirerat fler offentliga organisationer att bidra till cirkularitet genom att avyttra material till externa aktörer. Processbeskrivningen och mall för köpekontrakt finns tillgängliga i CCBuilds teamskanal.
Genom processen har marmorgolv, fasadmaterial och stommaterial kunnat avyttras och används nu i andra byggprojekt samt som material för produktion av cirkulära skyltar.
Vid rivningen av Svävarterminalen gjorde Stadsfastigheter Malmö Stad en studie av möjligt återbruk av material från byggnaden. Efter en inventering lades material ut på CCBuilds Marknadsplats. Intressenter ombads inkomma med bud innan ett visst datum. Den budgivare som inkommit med högst bud vid detta datum fick också köpa materialet. På detta sätt garanteras marknadsmässig prissättning. Stadsfastigheter i Malmö har utifrån detta tagit fram en tydlig process för avyttring av material i samband med rivning/ombyggnation, mall för köpekontrakt och intern process för fakturering vid försäljning av material till externa aktörer.
Rivning
Malmö
Nov 2021 - Dec 2022
Stadsfastigheter Malmö Stad, Stena Fastigheter, Accus och Tibnor