ccbuild-logo-spin

Hamnen på Ringön

Logo Image
Vad handlar projektet om?

Idén om Hamnen föddes hos den kommunala projektgruppen Saltet, som sedan 2015 haft en idé om att förvandla Ringön från ett bortglömt industriområde till en kreativ och utåtriktad del av Göteborg. Sedan starten har Saltet lockat närmare 90 företag till ön med låga hyror och hög acceptans. Saltet hann dock avvecklas innan byggnationen av Hamnen kom igång. Ringön är i dag en attraktiv del av stan att etablera sig på, har en egen tydlig profil som en kreativ, nyfiken, överraskande och fritänkande plats och ett ställe för folkfester, samarbeten, produktion och utveckling. Kronan på verket blir Hamnen – en idé som har tagit sin tid att förverkliga. Fastigheten på Kolgruvegatan 1 på Ringön, Göteborg, ser kanske inte mycket ut för världen på utsidan ännu, men här är det insidan och möjligheterna den erbjuder som räknas. Här har Castellum byggt en plats för kreativa företag med olika typer av produktion, reparation och renovering. I 17 stycken studios i varierande storlek från 10 till 35 kvadrat kan hyresgästerna forma sin egen verksamhet och inreda efter behov. Studiosarna kan bli cykelverkstad eller syateljé, konstnärskollektiv, skomakeri eller silversmedja. Dessutom finns ett kafé. 17 lokala konstnärer har fått vara medskapare av varsin dörr.

Vad har vi lärt oss?

Det är inte alltid billigare att bygga med återbrukat material då en ökad arbetsinsats kan motverka det billigare materialpriset. Vi har även sett att man med så enkla medel kan få ett fantastiskt fint resultat som hade varit svårt att få med nyproducerat material. 

Vad har gått bra?

För Castellum är Hamnen ett nytt sätt att tänka och en helt annan affärsmodell. I stället för att riva och bygga nytt återbrukar vi fastigheten och rustar upp den med ett cirkulärt tänkande. Vi har i många år jobbat med återbruk, och vi har sett till att ta vara på material från andra fastigheter som kan komma till användning här. Dessutom kommer hyresgästerna att på olika sätt vara delaktiga i driften. På så sätt kan vi hålla hyrorna låga. Men hyresgästerna behöver vara medvetna om att de får det de betalar för.

Vad kan bli bättre?

Projektet har tagit tid. Det visade sig att taket på sina ställen var dåligt och att vatten och ventilation bjöd på ytterligare utmaningar. Att rusta upp och fylla en gammal fastighet med nya verksamheter innebär också en hel del pappersarbete.

Positiva effekter

Det här är en återbruks-ikonbyggnad. Ett bevis på att det går att återbruka en fastighet som var nästintill utdömd och lämnad åt sitt öde.

Vad har kunnat återanvändas

Tom lokal som återbrukats i sin helhet. Kabelstegar, kök och WC har återbrukats på plats.

Cirkulära material som använts

Återbrukat material har tillförts från andra projekt i form av glaspartier, dörrar, väggmaterial (återbrukade dörrar, plåtskivor och plywood), cafédel, vitvaror, micro, WC-stol, inredningsdetaljer och möbler. Väggarna är även isolerade med återbrukade dörrar. En uppskattning är att 80-90 % av tillfört material är återbrukat. Huvudsakligt material som är nyproducerat är plywood, belysning och värmefläktar.

Castellum


Castellum

Ombyggnad

Göteborg

jan. 2022 - apr. 2022



Cirkulära strategier

Cirkulära material som används:

Vad har kunnat återanvändas?

Medverkande

Projekt Saltet skapat av Business Region Göteborg

Majornas Entreprenad



Kontaktperson

Ulrika Johannesson

ulrika.johannesson@castellum.se