IVL Svenska Miljöinstitutets kontor i Göteborg blev trångt när många nya medarbetare anställdes på kort tid. I stället för att flytta valde man att renovera för att skapa mer plats och kunna sitta kvar i de centralt belägna lokalerna nära Chalmers. Och man ville att lokalerna skulle anpassas med så stor miljöhänsyn som möjligt. Parallellt med renoveringen använde IVL sig självt som fallstudie i ett projekt med fokus på arbetsmetoder vid återbruk av kontorsinredning. Syftet var att ta fram en guide, med bland annat klimatdata för olika produkter, som ska underlätta för inredningsarkitekter, beställare och fastighetsägare att återanvända möbler och fasta interiöra byggprodukter mer än i dag.
I de nya lokalerna är 70 procent av möblerna återanvända. Cirka 50 procent av fasta interiörer som dörrpartier, akustikskivor, innerväggar (glaspartier) och VVS-produkter är återbrukade. Om alla möbler och interiöra byggprodukter hade köpts nya hade klimatbelastningen uppgått till cirka 100 ton koldioxidekvivalenter. Återbruket har sparat cirka 60 ton koldioxid jämfört med nyinköp. Ytterligare runt 20 ton koldioxid kan sparas i och med att begagnad inredning har sålts eller donerats och möjliggjort återbruk på annat håll. Återbruket av möbler har gett en kostnadsbesparing på 30 procent jämfört med nyinköp. Detta trots att en del möbler har rekonditionerats samt att inventering, design och inköpsprocess har tagit längre tid än nyinköp.
︎Möbler: Kontorsstolar, konferensstolar, skrivbord, mötesbord, hyllor, soffor, fåtöljer, ljuddämpande skärmar. Byggprodukter: Dörrpartier, innerväggar, innertak (akustikskivor), VVS-produkter som toaletter och handfat. Annat: Kabelkanaler, kablar, datorskärmar, entrédörrar, dörrautomatik, dörrstängare. Dessa ingår dock inte i beräkningarna ovan.
Möbler och byggprodukter
Ombyggnad
IVL Svenska Miljöinstitutet, kontoret på Aschebergsgatan 44 i Göteborg.
jan. 2016 - jan. 2018
Spectrum arkitekter
Chalmersfastigheter
Tenant & Partner