Ombyggnad och restaurering av Kv Chepeus i gamla stan. Kv Chepeus är k-märkt med antikvariska inslag och har hög andel av återbrukade material. Projektet har en egen verkstad på plats för att kunna förädla gammalt material.
Vi har lärt oss att gammalt byggmaterial håller betydligt högre kvalitet än nyinköpt. Vi får tar del av gammal byggteknik som lär oss varje dag. Vi har lärt oss att öka vår kreativitet och det har förutom den miljömässig hållbarheten även ökat den sociala hållbarheten i projektet.
Samarbetet med samtliga externa parter och beställare.
Den interna erfarenhetsåterföringen inom Metrolit. Återbrukstänket kan implementeras i alla projekt i högre grad.
Genom att arbeta med hög andel återbruk minskar vi vårt avfall vilket i förlängningen medför totalt minskat koldioxidutsläpp. Återbrukstänket har lett oss till ett annat sätt att arbeta vilket har skapat ett tajt och engagerat team i hela platsorganisationen.
Återbruk av frilagt material är en viktig del för oss, virke från 1600-talet slängs inte utan blir fina byggdelar av våra otroligt duktiga hantverkare. I projektet har vi demonterat mycket tegelväggar och allt har sparats för återbruk till nya murningar. Inget nytt tegel har använts. Dörrar har flyttats och blivit nya dekorer. Material från trägolv har återanvänts till ny inredning. Plåtspill har omformats till tidsenlig namnskylt. Gamla fönsternischer som hittats bakom påspikade skivor har renoverats och återanvänts. Demonterat stomvirke har hyvlats och fått nya användningsområden i fastigheten. Utbytta radiatorer är flyttade till ouppvärmda källare utrymmen samt till ett trapphus med fd. dålig uppvärmning som nu fungerar perfekt. Demonterad kalksten har sparats till kommande utrymmen samt använts till div lagningar i ett av trapphusen.
Demonterad trästomme, gamla dörrar, golvlister, dörrfoder, övriga lister, trägolv, kalksten, tegel, spillmaterial, radiatorer.
Pantzar och Jancke Tidlösa landskap AB
Stockholmia Fastigheter AB
Metrolit