Publicerad: 2021-09-13
Återbruk i byggsektorn både minskar klimatpåverkan och har stor ekonomisk potential. Attityden till återbruk är generellt positiv i branschen, men förutsättningarna måste förbättras betydligt. Det visar två färska rapporter från IVL Svenska Miljöinstitutet, som har undersökt återbruk i Västra Götalandsregionen.
Marknaden där återbruksrelaterade tjänster kan uppstå skulle under 2021 kunna omfatta 14,6 miljarder kronor i Göteborgsregionen. En storskalig återbruksmarknad skulle dessutom kunna minska utsläppen med 3 300 ton CO2e (koldioxidekvivalenter) per år – lika mycket som drygt 400 svenskars årliga utsläpp av växthusgaser. Denna beräkning gäller enbart återbruk av interiöra byggprodukter vid lokalanpassning av kontor, alltså långt från hela byggmarknaden.
Det är slutsatsen i den ena rapporten, som också visar att utbudet av återbrukat byggmaterial måste öka och ett nätverk av tjänster skapas för att en storskalig marknad ska kunna etableras.
– Det finns alltså goda skäl att genomföra insatser för att uppnå en storskalig återbruksmarknad som gör att marknads- och klimatbesparingspotentialen blir verklighet, säger Carina Loh Lindholm, koordinator för Centrum för cirkulärt byggande.
För att det ska ske behöver aktörerna i byggsektorn ställa om sina affärsmodeller så de inkluderar återbruk. Bättre samverkan behövs också, exempelvis måste beställare av återbruksprojekt ha förståelse för vilka förutsättningar som krävs för dem som faktiskt genomför arbetet. Det är först när återbruksprojekt är lönsamma för alla involverade aktörer som dessa tjänster kan etableras i större skala.
Den andra rapporten handlar om samverkansarenan Återbruk Väst som har genomfört åtta olika fallstudier i Göteborgsregionen, exempelvis rivningar, ombyggnationer och nybyggnationer.
Utvärderingen visar att man genom att återbruka – i stället för att kasta befintligt material och köpa nytt – kan spara
De produkter som inventerats för återbruk visade sig vara i så gott skick att endast en tiondel av dem behövde åtgärdas. En stor del var icke-förnybara resurser, som gat- och marksten, därför gav återbruket stort miljövärde. Av alla produkter hade fasadtegel störst återbrukspotential.
Återbruk Väst har genom enkäter funnit att attityden till återbruk generellt är positiv och att klimatbesparing är den största drivkraften. Men också att det finns många hinder och att styrningen av återbruksarbetet behöver förbättras.
– Det är tydligt att det faktiska återbruket inte når upp till sin stora potential. För att omsätta de alltmer positiva attityderna till praktiskt arbete behöver vi bygga upp kunskaperna samt underlätta samverkan och erfarenhetsutbyte – just det vi arbetar med i Centrum för cirkulärt byggande, kommenterar Carina Loh Lindholm.
Andra viktiga insatser är att skapa praktiska förutsättningar för återbruk och systematisera arbetssätten i projekt och organisationer.
Återbruk Väst arbetade från våren 2019 till våren 2021 med att utveckla återbruket i Västra Götalandsregionen. Från hösten 2021 drivs det som ett lokalt nätverk inom ramen för Centrum för cirkulärt byggande. Johanneberg Science Park är värd för nätverkets träffar, som hålls cirka en gång i kvartalet. Läs mer om Återbruk Väst.
De båda rapporterna är skrivna av medarbetare hos IVL Svenska Miljöinstitutet, som även är verksamma inom Centrum för cirkulärt byggande, i samarbete med Business Region Göteborg och andra lokala aktörer. Här kan ni läsa dem:
2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.
Läs nyhet2024-12-13
Under hösten har CCBuild fått en ny kollega. Daniel kommer jobba med utbildning, nätverkande och support med inriktning mot både befintliga och nya samarbetspartners inom CCBuild. Vidare blir det även en del utvecklingsarbete med fokus på marknadsplatsen och produktbanken.
Läs nyhet2024-12-02
Återbruk i bygg- och anläggningsbranschen är inte längre ett framtidsprojekt – det är en del av dagens byggprocesser. I den här intervjun sätter vi fokus på Sh bygg, sten och anläggning (Sh), som skalat upp återbruket med hjälp av CCBuild.
Läs nyhet