ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2024-09-19

Bereda satsar stort på återbruk


Ge plats – eller bered plats – åt Bereda, en återbruksentreprenör som kan erbjuda alltifrån inventering till restaurering av återbrukbara produkter såsom dörrar, glaspartier och pentryn/kök. Vi på CCBuild intervjuade Johan Willis, partner på Bereda, om en bransch som nu tar stora steg mot cirkularitet.  

För 6 månader sedan lanserade Bereda sin stora satsning på cirkularitet: Bereda erbjuder numera återbrukstjänster från ax till limpa med särskilt fokus på anpassning av kommersiella lokaler med återbruk av dörrar, glaspartier och andra snickeriprodukter. Bereda stöttar med allt från besiktning och inventering, demontering, logistik, restaurering och förädling till leverans. Som samarbetspartners till CCBuild hittas Bereda på Marknadsplatsen.

Johan har lång erfarenhet av byggbranschen och menar att cirkularitet och återbruk behöver skalas upp. För att nå storskaligheten behöver fler aktörer stötta med den praktiska hanteringen kring återbruk, och det är som ett led i detta som Bereda nu kavlar upp armarna och erbjuder stöd i återbruksarbetet. 

En par utmaningar Johan lyfter är mellanlagring, kvalitet och förädling. För att kunna stötta med mellanlagring och logistik på bästa sätt har Bereda inlett ett samarbete med Wiklunds som också är med i CCBuild (se intervju med Magnus Rödin på Wiklunds) På så vis kan nu Bereda stötta sina kunder med att även erbjuda förvaring tills produkterna är redo att återmonteras i en ny byggnad.

Frågan om kvalitet är inte ny för de som vill bygga mer cirkulärt - hur säkerställs kvaliteten i använda produkter? När det gäller dörrar och glaspartier kan det exempelvis handla om att säkerställa att den återbrukade produkten klarar föreskrivna ljudkrav.

- När det gäller ljudkrav har vi på Bereda ett ljudmätningsrum så att vi kan mäta och kontrollera vilka ljudkrav som uppnås på den demonterade produkten, berättar Johan. Vi kan också uppgradera dörrar och glaspartier till en högre ljudklass.

Beredas verkstad. Foto: Johan Willis

Lika viktigt som funktionskrav är också estetiken. Därför arbetar Bereda även med förädling, som till exempel omlackeringar och snickeriarbete. Johan tar som exempel ett köksskåp som ska återbrukas till ett annat pentry/kök – då vill man ju inte att tre av skåpen ser annorlunda ut än de andra. Då behöver man lacka om den och ibland göra ett snickeriarbete, som att exempelvis byta ut eller komplettera delar. Bereda har en egen återbruksverkstad i Stockholm där de kan göra just den sortens arbete, som de också bygger ut nu för att kunna åta sig fler uppdrag.

Vill du komma i kontakt med Bereda? Läs mer om Bereda här.

Nyheter


Bereda satsar stort på återbruk
Bereda satsar stort på återbruk

2024-09-19

Ge plats – eller bered plats – åt Bereda, en återbruksentreprenör som kan erbjuda alltifrån inventering till restaurering av återbrukbara produkter såsom dörrar, glaspartier och pentryn/kök.

Läs nyhet

Guide för cirkulär projektering presenterades på välbesökt nätverksträff
Guide för cirkulär projektering presenterades på välbesökt nätverksträff

2024-09-19

Ladda ner Guide fot cirkulär projektering och ta del av ett referat från nätverksträffen

Läs nyhet

Stockholm Stad inventerade mest av alla under andra kvartalet
Stockholm Stad inventerade mest av alla under andra kvartalet

2024-08-26

Stockholm Stad inventerade mest av alla under andra kvartalet

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 24 september 09:00

Inbjudan till kostnadsfritt webbinarium om Retursystem Byggpall - För inköpare/avtalsansvariga

Läs mer

ons, 25 september 09:00

Inbjudan till kostnadsfritt webbinarium om Retursystem Byggpall - För dig som säljer tillbaka pallar

Läs mer

tors, 26 september 09:00

Introduktion till CCBuild

Läs mer