ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-06-14

Ett handslag ska öka de cirkulära lösningarna i Göteborgs fastighetsvärld


Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.

Göteborgs Stad har målet att minska koldioxidutsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90 procent till 2030. Därför har staden och närmare 40 offentliga och privata fastighetsägare tecknat en avsiktsförklaring om cirkulärt byggande.

Initiativet kallas Cirkulärt byggande Göteborg och ska mynna ut i lärande och konkreta åtgärder. Siktet är inställt på att etablera en väl utvecklad återbruksmarknad till 2025, med fler mellanlager för återbruksmaterial, nya aktörer och långt fler produkter och tjänster för cirkulär byggnation än vad som finns i dag.

En del i arbetet är att samverka med Centrum för Cirkulärt Byggande och ta vara på erfarenheterna från projektet Återbruk Väst.

Fastighetsägarna är en nyckelaktör

– Detta initiativ är ett stort steg mot att vi ska få till en storskalig återbruksmarknad i Göteborgsregionen. Fastighetsägarna är en nyckelaktör för att öka utbudet och efterfrågan på både återbrukade och cirkulära byggmaterial, säger Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Hon berättade om CCBuild när initiativet hade sin kickoff i början av juni, då även Peter Selberg från Johanneberg Science Park informerade om arbetet i Återbruk Väst.

En särskild utbildning har tagits fram, riktad till fastighetsägare. Den arrangeras av branschorganisationen Fastighetsägarnas lokalavdelning i Göteborg och hålls av IVL Svenska Miljöinstitutet som arbetar med cirkularitet i bygg- och fastighetsbranschen, bland annat genom CCBuild och Återbruk Väst. (Läs mer om utbildningen.)

Återbrukad tegelsten som symbol

Business Region Göteborg koordinerar och driver initiativet genom Gothenburg Climate Partnership som är stadens verksamhet för klimatsamarbeten med näringslivet.

– Jag är oerhört glad att vi har kunnat samla så pass många fastighetsägare kring det här handslaget, längs vägen från linjärt till cirkulärt byggande, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Signeringen av avsiktsförklaringen skedde i den 2 maj i Kronhuset, Göteborgs näst äldsta hus. Från ceremonin fick varje part med sig sin del av konstverket Tegelverket, en temporär vägg av återbrukad tegelsten, grafittimålad av konstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson, som syns på bilden ovan.

Läs mer här.

 

(Bild: Jonatan Samsonowitz/Business Region Göteborg)

Nyheter


Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

Se hur mycket som återbrukades under första kvartalet 2024
Se hur mycket som återbrukades under första kvartalet 2024

2024-04-08

Läs nyhet

;

Kalendarium


tis, 23 april 09:00

Nordbygg 2024

Läs mer

ons, 24 april 13:00

Cirkularitet - för hållbar stads- och campusutveckling

Läs mer

ons, 24 april 09:00

Nordbygg 2024

Läs mer