ccbuild-logo-spin

Publicerad: 2022-11-21

Circular Monday – en bra dag för att handla byggvaror klimatsmart


21 november firar vi i CCBuild Circular Monday, som är ett initiativ för att uppmärksamma behovet av cirkulär konsumtion. Ett sätt är att dela cirkulära tips, exempel och aktiviteter under hashtaggen #viärCCBuild på sociala medier. Och att handla byggvaror klimatsmart, förstås.

Circular Monday (som tidigare kallades White Monday) infaller måndagen före Black Friday varje år. Det är dagen för att uppmuntra till cirkulär konsumtion som är skonsam för både plånbok och planet, så att vi minskar vår resursförbrukning och våra utsläpp. Det är en svensk kampanj som blivit global och bland annat sprider kännedom om företag som erbjuder cirkulära produkter och tjänster – just som CCBuild och våra partner.

Nu är vi en bra bit över 100 partner inom CCBuild som jobbar tillsammans för att bidra till en mer cirkulär bygg- och fastighetsbransch. Vi vill göra avfall till en resurs och erbjuder smarta lösningar som gör det enkelt att återbruka och arbeta cirkulärt.

– På CCBuilds marknadsplats kan man hitta återbrukbara byggvaror, möbler, belysning och installationsprodukter. Där finns även kontaktuppgifter till aktörer som erbjuder cirkulära tjänster som demontering, uppgradering och rekonditionering eller försäljning av återtillverkade cirkulära varor, berättar Carina Loh Lindholm på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är koordinator för CCBuild.

Återbruk sparar både klimat och pengar

Återbruk ger stora besparingar – både ekonomiskt och genom att resursförbrukningen och utsläppen minskar.

Ett exempel är vid renovering av kontor: en studie som IVL genomfört visar att man genom att återbruka kontorsmöbler och inredning kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent. Resultatet gällde även när kostnader och utsläpp för transporter och rekonditionering, som omklädsel av stolar, räknades in.

– Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler. Omsättningen av inredning och avfallsmängderna som följer är omfattande. Här går det verkligen att spara med hjälp av återbruk, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan, säger Carina Loh Lindholm.

Vad lönar sig mest att återbruka?

– Vi brukar säga att det bästa återbruket är det som blir av. Ofta lönar det sig på flera sätt – både med hänsyn till ekonomi, minskad resursförbrukning och med minskade klimatutsläpp jämfört med om man använt nya varor. Det finns många referensprojekt som visar att det dessutom blir bra!

Fira Circular Monday med CCBuild – besök vår marknadsplats och fynda din cirkulära tjänst eller vara. Tillsammans når vi minskade klimatutsläpp och en mer hållbar materialanvändning!

Nyheter


Hållbart och cirkulärt byggande i trä
Hållbart och cirkulärt byggande i trä

2024-04-22

Nätverksträff 18 april - Hållbart och cirkulärt byggande i trä

Läs nyhet

Bevara, renovera och återbruka
Bevara, renovera och återbruka

2024-04-16

I en intervjuserie träffar vi deltagare i CCBuilds utvecklingsråd, som berättar om hur de jobbar med cirkularitet och hur de ser på framtiden och CCBuild. Här ställde vi några frågor till Jacob Steen, VD Brukspecialisten.

Läs nyhet

Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande
Nya affärsmodeller för cirkulärt byggande

2024-04-10

Vi träffar CCBuilds utvecklingsråd och börjar med Lars Högwall på Bona!

Läs nyhet

;

Kalendarium


tors, 02 maj 13:00

Nätverk Återbruk Väst - Tema: Infrastruktur

Läs mer

tis, 07 maj 09:00

CCBuild - Arbetsgrupp för erfarenhetsutbyte – fokus klimatberäkning av återbruk

Läs mer

ons, 08 maj 08:30

Grundutbildning cirkulärt byggande - Fysiskt på plats i GBG!

Läs mer