Publicerad: 2022-06-14
Ett handslag mellan nästan 40 fastighetsägare ska bidra till att återbruk och andra cirkulära lösningar ökar markant vid både ny- och ombyggnation i Göteborg. Staden och fastighetsbranschen tar ett nytt grepp för att höja tempot i omställningen till fossilfrihet.
Göteborgs Stad har målet att minska koldioxidutsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90 procent till 2030. Därför har staden och närmare 40 offentliga och privata fastighetsägare tecknat en avsiktsförklaring om cirkulärt byggande.
Initiativet kallas Cirkulärt byggande Göteborg och ska mynna ut i lärande och konkreta åtgärder. Siktet är inställt på att etablera en väl utvecklad återbruksmarknad till 2025, med fler mellanlager för återbruksmaterial, nya aktörer och långt fler produkter och tjänster för cirkulär byggnation än vad som finns i dag.
En del i arbetet är att samverka med Centrum för Cirkulärt Byggande och ta vara på erfarenheterna från projektet Återbruk Väst.
– Detta initiativ är ett stort steg mot att vi ska få till en storskalig återbruksmarknad i Göteborgsregionen. Fastighetsägarna är en nyckelaktör för att öka utbudet och efterfrågan på både återbrukade och cirkulära byggmaterial, säger Johanna Andersson, IVL Svenska Miljöinstitutet.
Hon berättade om CCBuild när initiativet hade sin kickoff i början av juni, då även Peter Selberg från Johanneberg Science Park informerade om arbetet i Återbruk Väst.
En särskild utbildning har tagits fram, riktad till fastighetsägare. Den arrangeras av branschorganisationen Fastighetsägarnas lokalavdelning i Göteborg och hålls av IVL Svenska Miljöinstitutet som arbetar med cirkularitet i bygg- och fastighetsbranschen, bland annat genom CCBuild och Återbruk Väst. (Läs mer om utbildningen.)
Business Region Göteborg koordinerar och driver initiativet genom Gothenburg Climate Partnership som är stadens verksamhet för klimatsamarbeten med näringslivet.
– Jag är oerhört glad att vi har kunnat samla så pass många fastighetsägare kring det här handslaget, längs vägen från linjärt till cirkulärt byggande, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.
Signeringen av avsiktsförklaringen skedde i den 2 maj i Kronhuset, Göteborgs näst äldsta hus. Från ceremonin fick varje part med sig sin del av konstverket Tegelverket, en temporär vägg av återbrukad tegelsten, grafittimålad av konstnären Jonathan ”Ollio” Josefsson, som syns på bilden ovan.
(Bild: Jonatan Samsonowitz/Business Region Göteborg)
2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.
Läs nyhet2024-12-13
Under hösten har CCBuild fått en ny kollega. Daniel kommer jobba med utbildning, nätverkande och support med inriktning mot både befintliga och nya samarbetspartners inom CCBuild. Vidare blir det även en del utvecklingsarbete med fokus på marknadsplatsen och produktbanken.
Läs nyhet2024-12-02
Återbruk i bygg- och anläggningsbranschen är inte längre ett framtidsprojekt – det är en del av dagens byggprocesser. I den här intervjun sätter vi fokus på Sh bygg, sten och anläggning (Sh), som skalat upp återbruket med hjälp av CCBuild.
Läs nyhet