Publicerad: 2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler. Programmet innehöll exempel på cirkulära möbelflöden i praktiken, exempel på hur CCBuilds digitala plattform kan används som stöd för återbruk av möbler, en inblick i cirkulära lösningar för kontor så väl som en introduktion till cirkulära krav på nya möbler.
Efter ett välkomnande och en kort introduktion till CCBuild och Möbelfakta av Carina Loh Lindholm och Johan Söderqvist inledde Sara-Olivia Blylod, från IVL Svenska Miljöinstitutet. Sara-Olivia arbetar bl.a. med CCBuilds värdeanalys och klimatdata och gav oss en inblick i de klimateffekter som uppnås med cirkulära möbelflöden. Hon berättade om forskning som gjorts inom området och gav exempel på hur klimatpåverkan ser ut för möbler i olika skeden av livscykeln. Återbruk är ett effektivt sätt att minska påverkan och Sara-Olivia visade hur CCBuild fungerar som stöd vid inventering av möbler och hur värdeanalysen kan användas för att mäta effekterna av återbruk.
Från IVL Svenska Miljöinstitutet kom även Gruv Stina Hellquist som tog vid och tillsammans med Johan Söderqvist berättade mer om cirkulära lösningar i möbelbranschen och de cirkulära krav som idag ställs via lagstiftning, upphandlingar och certifieringar som t.ex Möbelfakta. Vi fick veta mer om hur Möbelfakta ställer krav på nya möbler för att säkerställa produkter med lång livslängd och som är förberedda för att användas i flera cykler genom möjlighet till reparationer, byte av reservdelar och uppgraderingar. Stina och Johan berättade om utvecklingen framåt och hur Möbelfakta tror att Ekodesignförordningen kommer att bidra till utökade cirkulära krav. Även den standardisering som pågår kommer att bidra när det kommer till att skapa gemensamma förutsättningar för att kravställa och bedöma en möbels cirkulära prestanda. En viktig nyckel för ökat återbuk i möbelbranschen är också utvecklingen av standarder för att bedöma en återbrukad möbels funktion och säkerhet. Digital spårbarhet är också ett område som behöver utvecklas för att produkter ska kunna återbrukas och följas genom flera användningscykler. Möbelfakta kommer att kunna spela en viktig roll som certifieringssystem och informationsbärare i en sådan utveckling. Det sker mycket på området och utvecklingen under de kommande åren kommer att vara viktig för säkerställa cirkularitet i nyproducerade möbler men även för att kunna bedöma återbrukade möbler på ett likvärdigt sätt.
Efter detta presenterades Boel Allende, arkitekt på Regeringskanslitet. Boel berättade om hur Utrikesdepartementet arbetar med sin möbelhantering som sker mellan utlandsmyndigheter över hela världen. Inredningarna ska representera Sverige och det gör man både genom att använda sig av svenska klassiker men också genom att lyfta ny och samtida svensk design. Att arbeta cirkulärt med möbler är en del av strategin. UD använder CCBuild och för några år sedan inventerades hela det lager av möbler och inventarier som finns. Digitaliseringen har skapat struktur och interna bokningar av produkter kan nu göras via CCBuild.
Även CCBuilds värdeanalys ger UD ett viktigt verktyg för att mäta effekterna av återbuket och ger dem underlag för att kommunicera kring det. Även om vissa möbler ibland transporteras långa sträckor över världen så överväger nyttan med återbruket nyinköp enligt studier som gjorts. Boel hänvisar till en rapport som publicerats på IVL och som även Sara-Olivia refererade till i sin presentation.
Rapporten "Klimateffekter av återbrukade byggprodukter och möbler" finns att läsa i CCBuilds kunskapsbank. Länk till kunskapsbanken
Fokus flyttades sedan till möbelbranschen och de cirkulära arbete som pågår där. Patrik Clavenstam, Sustainability Manager på Input Interiör, berättade om hur de som Nordens ledande inredningskoncern ser en ökad medvetenhet bland kunder och leverantörer. Patrik lyfte CSRD som ett viktigt verktyg som kommer ha stor påverkan. Många fler ser möjligheterna med att öka sitt cirkulära arbete förutom det nödvändiga i att minska klimatavtrycket. Utmaningarna som branschen står inför är både strukturella, ekonomiska och kulturella enligt Input Interiör. Vi behöver bland annat se ny lagstiftning, förändrat upphandlingsmönster och ökad kunskap för att se en snabbare omställning till cirkulär produktion.
För att skapa förutsättningar för ökad cirkularitet behövs:
• Lönsamhet
• Får ta mer tid
• Ny kompetens
• Nya verktyg
• Medvetna val vid köp av nya möbler
Webinariet avslutades med en frågestund.
En nedklippt version av träffen kan du titta på här: Länk till inspelning
Tack alla kunniga föredragshållare och deltagare för en kunskapshöjande och engagerande träff på temat cirkulär möblerhantering!
2024-12-19
Den 6 december arrangerade CCBuild tillsammans med Möbelfakta ett webinarium på temat cirkulära möbler.
Läs nyhet2024-12-13
Under hösten har CCBuild fått en ny kollega. Daniel kommer jobba med utbildning, nätverkande och support med inriktning mot både befintliga och nya samarbetspartners inom CCBuild. Vidare blir det även en del utvecklingsarbete med fokus på marknadsplatsen och produktbanken.
Läs nyhet2024-12-02
Återbruk i bygg- och anläggningsbranschen är inte längre ett framtidsprojekt – det är en del av dagens byggprocesser. I den här intervjun sätter vi fokus på Sh bygg, sten och anläggning (Sh), som skalat upp återbruket med hjälp av CCBuild.
Läs nyhet